Erik Ortvad

Erik Ortvad är född i Danmark 1917 och var under andra världskriget flykting i Sverige.
1962 återkom han till Sverige för att köpa ett torp i Kvänjarp utanför Ljungby, där han bodde till sin död den 29 februari 2008.

Erik Ortvad gjorde redan som tonåring surrealistiska bilder, som idag betraktas som banbrytande verk i dansk surrealism. Sedan dess har hans konst ändrat uttryck ett flertal gånger, men genom 70 års skapande löper en osynlig röd tråd som binder samman de tidiga verken med de allra senaste.

1948 var Erik Ortvad med och bildade den internationellt välkända Cobra-gruppen och under 1960- och 70-talen gjorde han karriär som samhällskritisk tecknare i en rad av Europas främsta tidningar under pseudonymen Enrico. Detta avsatte också spår i måleriet under några år.
Under senare år har måleriet blivit friare och alltmer lyriskt. Erik Ortvad framhöll ofta att det var färgens poetiska utstrålning som var det viktiga för honom.

2007 gjorde Ljungbergmuseet en stor retrospektiv utställning med Erik Ortvad, som blev hans sista.  Till utställningen utkom en bok om Erik Ortvads konst med text av Lars Kaerulf Møller på Almlöfs förlag. Erik Ortvad var även representerad på utställningen Ljungbergmuseet 20 år.

Copyright © 2014 Ljungbergmuseet - Genom att besöka sidan godkänner du användandet av cookies.