Ljungbergmuseet 30 år

Idag den 24 september är det 30 år sedan dåvarande kulturminister Bengt Göransson invigde Ljungbergmuseet. Pandemin har gjort det omöjligt att fira detta och även utställningen med våra stipendiater har skjutits på framtiden. Vi hoppas kunna fira jubileet om ett år istället.

Vi tänker idag lite extra på museets grundare Ann Margret och Sven Ljungberg med detta porträtt från Riva del Sole, Italien, 1988. De är på väg från morgondoppet.

Under dessa 30 år har museet gått från Tavellager till att 2013 bli Kronobergs läns Bildkonstmuseum. Resan har varit möjlig genom en konsekvent utställningsverksamhet med hög konstnärlig kvalitet. Med små resurser och brinnande engagemang från personal och samarbetspartners har museet visat konst som ofta bara kan ses på de stora institutionerna. En rad litterära och musikaliska evenemang allt från Torgny Lindgren till Monica och Carl Axel Dominique har berikat våra besökare och regionen. Omöjligt att här räkna upp alla.

Museets danska samarbete har inneburit att vartannat år sedan 2007 visas den främsta mönstringen av samtida nordisk porträttkonst på Ljungbergmuseet. Carlsberg Foundation Portrait Award i samarbete med Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborgs slott i Hillerød.

Museet är inte en kommersiell verksamhet utan att betrakta som en kulturell service till samhället och därför beroende av offentliga anslag och sponsorer. Tyvärr har museet tvingats kämpa mot underfinansiering p.g.a. i stort oförändrade anslag de senaste 7 åren. Framförallt är det staten som sviker den regionala kulturen. Pandemin har visat hur stort behovet och viktig kulturen är inte minst i kristider. Kanske finns hopp om en förändring till det bättre.

Museet har varit öppet under hela pandemin, men utställnings- och evenemangsverksamheten går på sparlåga och ännu syns tyvärr ingen ljusning. Osäkerheten är stor när en mer normal verksamheten kan komma igång. Men alla är taggade att komma igång.

Ett varmt tack till vår fantastiska personal, formgivare, vänner, konstnärer, artister och alla sponsorer och andra välgörare. Ingen nämnd ingen glömd!

Pontus Ljungberg museichef i karantän

Copyright © 2014 Ljungbergmuseet - Genom att besöka sidan godkänner du användandet av cookies.