Pontus Ljungberg

Det är med stor sorg vi idag meddelar att konstnären och arkitekten Pontus Ljungberg, Ljungbergmuseets museichef, arkitekt och grundare, efter en tids sjukdom stilla somnat in omgiven av den närmaste familjen.
Pontus var utbildad på KTH respektive Konsthögskolan i Stockholm. Han har haft flera separatutställningar bland annat på Galerie Doktor Glas och Konstfrämjandet i Stockholm, Smålands konstarkiv i Värnamo, Kalmar konstmuseum, Eskilstuna konstmuseum, Academia Tiberina i Rom med flera. Dessutom har han gjort ett antal offentliga uppdrag och utsmyckningar, bland annat i Säveskolan i Visby, SKF i Göteborg, Vintertullens servicehus i Stockholm, Ljungby kommunbibliotek, Gastronomiska teatern i ”Måltidens hus i Norden” i Grythyttan samt målningar i Norra Ljunga kyrka. Bland porträttuppdragen märks porträtt på fotbollslegendaren Gunnar Nordahl för ”Statens porträttsamling på Gripsholms slott”, ärkebiskop Anders Wejryd, vinkännaren och entreprenören Carl Jan Granqvist, landshövding och Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell med flera.
Pontus var drivkraften och motorn i Ljungbergmuseet och utgjorde museets själ. Det är med stor saknad vi minns Pontus. Han producerade ett stort antal utställningar inom ramen för museets verksamhet, bland annat med konstnärer som Prins Eugen och Gunnar Widforss, men även samlingsutställningar som ”Porträtt nu!”, där han även under ett antal år medverkade i juryn. Han ledde även arbetet med urvalet av Ljungbergmuseets stipendiater, samt det dagliga arbetet på museet.
Det var Pontus önskan att skapa en minnesfond till förmån för museet. Istället för blommor, sänd gärna en gåva till bankgiro 5990-1546, märk gåvan med ”Pontus minnesfond”.
Copyright © 2014 Ljungbergmuseet - Genom att besöka sidan godkänner du användandet av cookies.