Hyllning till Linné

Hyllning till Linné var Ljungbergmuseets bidrag till det nationella firandet av Carl von Linnés födelse för 300 år sedan.

Gud skapade världen, Linné var ögat som ordnade upp den. Det är ögat som gör det, som ger livet åt oss. Målandet: att tiden och livet igenom behöver vi denna ständiga påminnelse om livet vi lever mitt i, sa författaren Gerda Antti i sitt invigningsanförande. Gerda Anttis tal finns i bokform med omslag av Sven Ljungberg. Boken är utgiven på Almlöfs och finns att köpa på museet.

Hyllning i betydelsen aktning, det är så man ska betrakta tillkomsten av denna utställning. En aktning och respekt för Linnés enorma nyfikenhet och förmåga att formulera och beskriva sina upptäckter. Blomsterkungen har Linné kallats och han är en av Sveriges internationellt mest kända vetenskapsmän. Vid det förra jubileet för hundra år sedan hyllades han som en gud, men sedan har bilden av honom komplicerats. Hans charm och hans förmåga att entusiasmera som föreläsare och folkbildare är omvittnad, han hade ett öppet öga för naturens skönhet och han var en enastående stilist och naturskildrare. Men han var också hänsynslös och härsklysten, lynnig och snarstucken, intolerant mot sina meningsmotståndare, en girig samlare som inte drog sig för att skörda frukterna av andras arbete, menar professor Nils Uddenberg som skrivit texten till Linnéårets officiella jubileumsbok.
I utställningen visar elva konstnärer bilder som på något sätt kan associera till Linné, hans arbete eller förhållningssätt till naturen. Linné var som man kanske idag skulle säga en ”mångsysslare”; läkare, botanist, zoolog, resenär, författare, tecknare mm. Utställningen är liksom Linné mångfacetterad och visar en rad konstnärliga uttryckssätt; måleri, skulptur, grafik, foto, textil, teckning, fotoprint. Deltagande konstnärer är:
Bertil Almlöf (måleri), Ann Margret Dahlquist-Ljungberg (teckning), Maya Eizin Öijer (fotoprint), Eva Forsberg (grafik), Hans Gedda (foto), Lena Lervik (skulptur), Sven Ljungberg (måleri o grafik),Karl Axel Pehrsson (måleri o skulptur), Maria Silfverhielm (textil), Lennart Sjögren (måleri) och Peter Tillberg (måleri).

Lördagen den 16 juni uppfördes på på Ljungbergmuseet, under Berättarfestivalen, urpremiären på Anders Nymans nyskrivna skröna om Linné och Bellman, ”Carl vs Carl”, med skådespelarna Anna Rydén, Björn Johansson Boklund och Bengt Dahlberg från Regionteater Kronoberg.

Hyllning till Linné 121 Hyllning till Linné 116 Hyllning till Linné 115 Hyllning till Linné 081 Hyllning till Linné 077 Hyllning till Linné 065 Hyllning till Linné 062 Hyllning till Linné 056 Hyllning till Linné 055 Hyllning till Linné 054 Hyllning till Linné 053 Hyllning till Linné 047 Hyllning till Linné 041 Hyllning till Linné 040 Hyllning till Linné 038 Hyllning till Linné 032 Hyllning till Linné 025 Hyllning till Linné 023 Hyllning till Linné 007 Hyllning till Linné 004 Hyllning till Linné 002 Hyllning till Linné 001 carl vs carl 001 carl vs carl 002 carl vs carl 005

Copyright © 2014 Ljungbergmuseet - Genom att besöka sidan godkänner du användandet av cookies.