Nobeldiplom

En utställning med och om Sven Ljungbergs Nobeldiplom till pristagarna i fysik, kemi och ekonomi, utförda åren 1977-1989. Anders Bárány, professor i fysik vid Stockholms universitet och vice museichef på Nobelmuseet i Stockholm öppnade utställningen.

Det är knappast en överdrift att påstå att Nobelpriset är världens mest kända och prestigefyllda pris. Förutom ära och berömmelse, en prischeck på idag 10 milj kr får pristagaren en medalj och ett diplom. Det är bara kretsen kring pristagaren som får se diplomet. Därför är vi glada att kunna visa några av dessa diplom. En liknande utställning har inte gjorts tidigare.
De unika diplomen består av ett konstverk av en utvald svensk konstnär och en textdel utförd av en kalligraf. Diplomet placeras i en vacker skinnpärm. Ljungbergmuseet visade Sven Ljungbergs samtliga 71 Nobelbilder i original , förlagor, skisser och kopior av diplom som visar bild och text. Även ett komplett originaldiplom, som numera tillhör Nobelmuseet finns med i utställningen.

Konstnären har fria händer och behöver inte ta hänsyn till vem pristagaren är eller vad han belönats för. Men naturligtvis kan konstnären associera till ämnet. SL har gjort det, medvetet eller omedvetet, några gånger. Fysikpristagarna 1977 fick en bild av Newton som vandrar runt äppelträdet och formulerar tyngdlagen. Det kan också bli som ekonomipriset 1978 till Herbert Simon, bilden är en solros och nyligen fick jag veta att Simons favoritblomma var just- solros. Det visste inte Sven! Det är detta diplom som visades helt i original.
Eller som priset i ekonomi 1988 till fransmannen Maurice Allais, som sa när han fick priset att det var minsann på tiden! Det året hade Sven Ljungberg temat fåglar och hade under hösten studerat en spelgalen tjädertupp och tyckte att bilden med den uppblåsta tjädertuppen passade utmärkt till Allais!

Motivvalet har varje år följt ett tema hämtat från naturen, ett år träd, blad, äppelblommor, fåglar osv. Alla Svens diplom är utförda som linoleumtryck. Normalt skär man en platta för varje färg, vilket Sven gjort, men sedan har han lagt till detaljer med pensel eller fingrar direkt på linoleumplattan.

Glansdagern på äppelbilden skapade han genom att först rulla på färgen och sedan med tummen ta bort färg på äpplet, ett speciellt förfarande som gör det svårt att trycka många. Därför finns det bara tre tryck av varje bild- ett till pristagaren, ett till Kungliga Vetenskapsakademien och ett till Sven Ljungberg.

Varje prisbild är noga förberedd och studerad ofta både i blyerts och i akvarell, många av dessa skisser visades. Det är nog en överraskning för de flesta att Sven är en mästare även som akvarellmålare!

Av Annika Rücker, som gjorde kalligrafin till diplomen 1988 och 1989, visas skisser och monogram. Kerstin Anckers och Sven Höglind har gjort kalligrafin till de övriga.

På utställningen fanns också ett bord dukat med Nobelservisen och en bricka med Nobeldiplomsmotiv gjordes till utställningen.

nobelutställning 066 nobelutställning 063 nobelutställning 061 nobelutställning 060 nobelutställning 059 nobelutställning 058 nobelutställning 057 nobelutställning 056 nobelutställning 054 nobelutställning 053 nobelutställning 052 nobelutställning 051 nobelutställning 050  nobelutställning 047nobelutställning 049 tulpaner nobel 009 nobel 008
nobel 004 Nobelutställning 083 nobel 005 nobel 006 red Nobelutställning 078 Nobelutställning 049 Nobelutställning 048 Nobelutställning 044 Nobelutställning 043 Nobelutställning  ny041

Copyright © 2014 Ljungbergmuseet - Genom att besöka sidan godkänner du användandet av cookies.