Ragnar Person

Ragnar Person(RP) föddes 1905 på gården Sjövik vid sjön Bolmens strand. Vägen till att bli konstnär var slingrig, via muraryrket hamnade RP så småningom i Halmstad 1929 där han kom att bli elev för Esaias Thorén, medlem i den nybildade Halmstadgruppen. Gruppens vida kontaktnät kom att öppna dörrarna mot världen för den unge RP och1933 for han till Paris, där han studerade för Gromaire. Det var det myllrande gatulivet och det beslöjade vita ljuset vid floden Seine som gjorde starkast intryck och som också kom att fasta på åtskilliga dukar från tiden.
Ändå kom RP snart att återvända hem, till Ljungby och Småland. Och hemma med sina gårdsauktioner och dansbanor bjöd på en minst lika myllrande motivvärld som Paris. I bygden med dess folk fanns historierna han ville berätta. Och han ville göra det på sitt eget vis med sin egen stil.
Depressionen satte djupa spår i samhället och svårmodet färgade av sig i RP:s socialt närgångna bilder som vänder uppmärksamheten mot vardagslivets hårda slit. Under 30-och 40-talet är färgskalan dov och ödesmättad, landskapet kargt och stenigt. Stenmurarna blir testamenten över generationers kamp. Så småningom ljusnar hans måleri. En strimma glödande ljus vid horisonten. Allt oftare tycks han stanna upp vid livets glädjeämnen. Vilan, festen, samtalen människor emellan, den starka gemenskapen människor emellan och till naturen. Mot slutet av livet upplöses nästan motivet helt i ljuset.
RP blir en folklivsskildrare. Med penseln berättar han om en svunnen tid, om vår gemensamma historia som bara ligger ett par generationer bakåt i tiden och ändå så långt bort från det samhälle vi lever i idag. Men RP dokumenterar inte, han skildrar med känsla, poesi och humor som verktyg. Ragnar Person avled 1993.
Karolina Peterson, chef Mjellby Konstmuseum

RP 001 RP 002  RP 003  RP 004  RP 006 RP 007 RP 008 RP 010 RP 011 RP 012 RP 018 RP 017 RP 021 RP 031

 

 

Copyright © 2014 Ljungbergmuseet - Genom att besöka sidan godkänner du användandet av cookies.