Valda verk

Valda verk ur Smålands Museums konstsamling.
Utställningen öppnades av ordf. i Riksdagens kulturutskott Berit Högman och Erica Månsson vd för Kulturparken Småland.

“Jag blir mycket positivt överraskad när jag ser vilken härlig utställning detta är! Det var inte helt lätt att förstå när vi såg verken i ett mörkt magasin. Det är nämligen så att Smålands Museums konstsamling sedan början av 90-talet varit placerad i magasin och inte kunnat visas för allmänheten sedan dess. Jag vet inte hur många verk som finns, här är 53, det kanske är en tiondel? För att nämna några tycker jag att Gustav Sjöö förtjänar att lyftas fram. Han var en av Evert Lundqvist favoriter. En annan bortglömd målare är Sölv Winbladh som förtjänar ett bättre öde än ett mörkt magasin.

Nu hoppas jag man kan se denna utställning som en smygstart på det regionala uppdrag som Länskonstmuseum som Ljungbergmuseet verkat för sedan 2007. Ett uppdrag, som innebär förutom att museet får ansvaret för konstpedagogiken i den västra länsdelen även får möjlighet att synliggöra den konstsamling som finns i Sm. Museums ägo. Det är en något spretig samling som till stor del består av gåvor och donationer och inte ett resultat av en medveten inköpspolitik, och kanske därför innehåller den också överraskningar och det finns riktiga pärlor och förhoppningsvis har vi inte hittat alla än. Jag tror det är väldigt länge sedan Sm. Museum gjorde ett konstinköp och samlingen består av verk som är utförda av konstnärer som sedan länge är döda. Det vore roligt att som Länskonstmuseum få resurser för att återuppta inköpen och då med köp av samtida konstnärer. Något Ljungbergmuseet startat med i mycket blygsam skala med bidrag från Torsten o Ragnar Söderbergs stiftelse.

Det är roligt att se verken exponerade i våra ljusa lokaler där de verkligen kommer till sin rätt och att de håller genomgående hög kvalitet. Det visar på nödvändigheten av att vår Vision om ett utbyggt museum är än mer angelägen med en sal som kontinuerligt kan visa verk ur denna konstsamling! Tack till Smålands Museum för att vi fått göra denna utställning”.
Pontus Ljungberg

Valda verk 054 Valda verk 053 Valda verk 052 Valda verk 047 Valda verk 046 Valda verk 045 Valda verk 043 Valda verk 042 Valda verk 041 Valda verk 040 Valda verk 019 Valda verk 002 Valda verk 001Valda verk 048 Valda verk 049 Valda verk 050 Valda verk 012

Copyright © 2014 Ljungbergmuseet - Genom att besöka sidan godkänner du användandet av cookies.