Om museet

Ljungbergmuseet Kronobergs läns Bildkonstmuseum är en kulturell mötesplats för allmänhet, skola, omsorg, kultur och näringsliv vackert beläget vid Lagans strand mitt i Ljungby. Museet är sedan 2012 officiellt Kronobergs läns Bildkonstmuseum med ett regionalt konstpedagogiskt uppdrag. Region Kronoberg och Ljungby kommun är museets främsta kulturinvesterare.
023a     framsida
Grunden för verksamheten är att visa Sven Ljungbergs och Ann Margret Dahlquist-Ljungbergs konstnärliga gärning. Detta sker främst genom den permanenta samlingen men även kontinuerligt i specialutställningar med betydande svenska och nordiska konstnärer. Ljungbergmuseet ägs och drivs av Sven och Ann Margret Ljungbergs stiftelse. Stiftelsen grundades av Ann Margret och Sven 1989 med syfte att uppföra ett Tavellager, som vid invigningen den 24 september 1990 hade blivit Ljungbergmuseet.
museet 20     museet 22
Museet är byggt i etapper. Första etappen invigdes 1990 av dåvarande kulturminister Bengt Göransson och 2002 invigde Olle Granath då chef för Moderna Museet och Nationalmuseum etapp 2 som innebar en fördubbling. Arkitekt är Pontus Ljungberg.
Museet     2004-10-04, museet 011
Ljungbergmuseet har ett nära samarbete med näringslivet i Ljungby och fick 2013 Ljungby Business Arenas finaste pris, Årets Innovation, för att ha blivit Länets Bildkonstmuseum och placerat en regional institution i Ljungby. Museet har, som den enda kulturinstitution i världen,  haft sitt namn på ett elitidrottslags tröjor, ishockeylaget Troja-Ljungby. Ett samarbete inte helt vanligt för en kulturinstitution, men museet anser att kultur och idrott hör ihop.
museet 040

Copyright © 2014 Ljungbergmuseet - Genom att besöka sidan godkänner du användandet av cookies.